Osaakohan sitä enää edes kirjoittaa

Kovin tämä hiljaiselo blogissa nyt venyy mutta minkäs teet. Suurin osa aamuista menee niin vauhdilla, ettei ehdi kunnolla kissaa sanoa ja niinä hieman rauhallisempina aamuina ei vain saa aikaiseksi. Josko tänään. Edes muutaman rivin tai peräti useammankin.

Työelämä on jatkanut hektistä kulkuaan, päivät seuraa toisiaan kuin juna. Pääsääntöisesti meno on onneksi kovin erilaista kuin viime vuonna, edelleen, mutta kyllähän joukkoon mahtuu niitäkin päiviä joiden jälkeen olo on kuin märällä rätillä eikä todellakaan jaksaisi enää laittaa tikkua ristiin työpäivän päälle.

Aivan huimia onnistumisiakin on koettu; tenava oppi tarkalleen ottaen viime viikon keskiviikkona lukemaan. Siis kyllä! Siinä oli vedet silmissä ohjaajalla kun yhtäkkiä selän takaa kuului monistenippua tekevän tenavan suusta ”sii-vous-vä-li-ne”. Aivan mahdottoman upeaa! Loppupäivä menikin tenavalta lukien ja peläten, josko se lukuportti menee yöllä nukkuessa uudelleen kiinni.

Ei ole mennyt, voin kertoa. Tosin ei se lukuportti ihan kaiken aikaa tahdo olla auki, välillä tenavalla on niitä huonoja hetkiä jolloin kaikki maailman portit on kiinni ja vain iso pyörä menee liian lujaa-portti auki. Maanantai kuului ehdottomasti niihin päiviin, samoin oikeastaan tiistain loppupäivä jolloin ohjaajan tärkein tehtävä oli saada tenava pysymään edes jotenkin aisoissa.

Silloin kun vauhti ei kiihdy liikoja niin tenava on kertakaikkisen mainio koululainen, siis aiempaan verrattuna. Toki siinä vieressä pitää suht tiukasti olla edelleen koko ajan mutta ihan iholla kiinni ei sentään tarvitse kaikkia tunteja päivästä viettää. Kysyipä yksi tenavaa vähemmän tuntevista ohjaajista päivänä eräänä tällä viikolla että mitäpä luulet, tarvitseeko tenava enää ensi vuonna omaa ohjaajaa.

Öööö… jo ajatus siitä, että tenava olisi ensi vuonna ihan itsekseen luokassa kuulostaa jokseenkin no. Yltiöpositiiviselta. Lievää kauhistusta aiheuttaa edelleen sekin, että kolmoselle mennessä tenavan pitäisi kyetä moiseen mutta sen suhteen en ole läheskään niin negatiivinen kuin tuon ensi vuoden.

Tällä hetkellähän tilanne on se, että luokassa olo on paljon helpompaa kun tenava tosiaan oppi lukemaan. Siis tenavalle itselleen. Kunhan hänet saa toimeen niin toimiihan hän, ei nyt erityisen pitkäjänteisesti mutta viime vuoteen verrattuna ihan mahdottoman pitkäjänteisesti. Onpa tässä käynyt pari kertaa niinkin, että tenava on tehnyt tehtäviä koko oppitunnin ilman yhtä ainoaa riekkumiskohtausta tai totaalikyllääntymistä tehtäviin.

Muilta osin työmaalla meno onkin sitten varsin mukavan tasaista. Onneksi. Esimiehen kanssa käydyssä keskustelussakin totesimme yhteen ääneen sen, ettei minun päivärytmiäni työmaalla viitsitä paljon sekoitella sillä minullahan on tosiaan yhteensä tuntia lukuunottamatta kaikki tunnit ihan täynnä lasten täyttämää aikaa.

Se yksi tunti jotka minulla viikossa on ilman IPtä tai omaa ohjattavaa pidetään jatkossakin tyhjänä ihan jo siksi, että ennättäisin lukea edes kerran viikossa sähköpostit työmaalla ja tehdä seuraavan viikon lukkarin ilman mieletöntä kiirettä. Esimies ei ihan aina ole mikään superjees mutta kieltämättä minun kohdallani tuo on ollut sitä koko tämän ajan kun olen työmaalla ollut.

Mitä taas tulee kotielämään niin mitä tähän nyt sanoisi. Junnun koululla on edelleen se vuorotteluvapaata tekevä terkka oman terkan tilalla ja no, arvaahan sen. Emme oikein ole samalla kartalla. Jälleen on täytelty ad/hd-arvio kaavakkeita niin kotijoukkojen kuin koulun työntekijöidenkin toimesta.

Terkka on pyytänyt lisäksi silmälääkärien lausuntoja (mitä tuo oikeasti niillä tekee?) sekä koulupsykologin lausuntoa ja vaikkas mitä. Silmälääkärilausuntoja en ole tälle laitellut, ihan jo siksikään että mitä tuo tekee vanhentuneilla lausunnoilla ja uusinta meillä ei tällä hetkellä ole sillä junnu on menossa kontrolliin kevättalvella, koulupsykologin lausunnon lähetin vaikka se minua kovasti naurattikin.

Onhan lausunto vuodelta 2008 eli todella tuore. Lausunnon luettuaan terkka lähettikin jo viestiä tiedustellakseen onko pari vuotta sitten koululääkärin kanssa keskustelun alla ollut uusi koulupsykologin kartoitus hoidettu vaiko ei, johon totesin että ei. Psykologi kun tuntee junnun suht hyvin koulumaailman tiimoilta ja piti kartoituksen tekemistä turhana.

Todnäk junnun kanssa on edessä moinen kartoitus tänä keväänä, jonkin diagnoosin kun koulu hänelle tahtoo ihan jo siksikin ettei lasta kiinnosta koulussa kuin tietyt jutut. Henkkoht olen tehnyt aikaa sitten oman diagnoosini junnusta, tällä on pahemmanpuoleinen EVVK-oireyhtymä joka iskee aina kun on kyseessä jokin PAKKO.

Tarkkaavaisuushäiriö junnulla on, mitä siis kouluun tulee, ja levotonhan tuo on, mutta en ole nyt alkuunkaan varma ollaanko tässä lähdössä sittenkään oikeille urille näiden kartoitusten kanssa. Valitettava tosiasia kun on se, että junnun kohdalla olemme ikäänkuin puun ja kuoren välissä mitä levottomuuteen tulee.

Pitkäaikainen isojen kortikosteroidimäärien käyttäminen kun aiheuttaa levottomuutta ja mitäs junnun elämä on tähän asti ollut? Niinpä. Todnäk tapaamme lekurin ja terkan lähiviikkoina ja olen hieman ajatellut josko ottaisin junnun astmalausunnot mukaan tapaamiseen, tosin niitä on niin iso nivaska ettei niitä taida ehtiä kukaan lukemaan.

Minä syytän siis pitkälti astmalääkitystä junnun levottomuudesta, enkä tiedä alkuunkaan voidaanko tähän päälle lykätä vielä jotain lääkettä joka vähentää levottomuutta. Tenavalla nyt kuitenkin on siinä määrin runsaasti lääkkeitä käytössä muutenkin että missä kohtaa menee raja sen suhteen mikä on enää ok ja mikä ei?

Se nyt on ainakin selvää, että niin mielelläni kuin kokeilisinkin rauhoittaako kortikosteroidien poisjättö junnun koulukäytöstä niin siihen ei voida mennä. Plääh. Jahka seuraavan kerran suoriudumme astmapolille niin otan tämän asian siellä kunnolla esiin, siihen asti mennään kouluterkan tahtiin.

Vaan jaa. Piti kirjoitella vielä kenties muutakin mutta nyt ei vaan enää ehdi. Kohta pitää herätellä spede ja sitten prinsessa ja sitten poikanen 17v ja pukea ja puunata ja ja ja . Jep. Työt kutsuu. Se on siis moro ja have fun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s