Aatonaattoa…

Se alkaa tosissaan tuo loppusuora häämöttää. Tänään ei olekaan riekuttu enää ihan samaan tapaan kuin parina aiempana päivänä, oikeastaan se riekunta lopetettiin tyylikkäästi jo yhden kintaalla kun saatiin huusholli siivottua. Siivoushan käsitti imuroinnit, lattioiden pesut ja pölyjen pyyhinnät mutta ei, ei meillä kaappeja siivottu tänäkään vuonna sillä kukaan ei ole kuulemma aikeissa viettää jouluaan kaapissa. Outoa…

Aamun aloitin reipashenkisesti kaivelemalla jääkaapin uumenista sekä kinkun että kalkkunan kähmittäviksi. Kalkkuna vaikutti suht sulaneelta, kinkku olikin himppasen kylmempää kamaa vielä. No, kalkkuna päätyi kuistille viileään ja kinkku jäi keittiöön odottelemaan iltaa.

joulu3

Kuorin siinä odotellessa viitisen kiloa pottuja, puolet jouluaatoksi ja puolet joulupäiväksi. Jaa että mitäkö odotin? No tietysti sitä, että kellonaika etenisi muullekin kansalle säälliseksi noin soittelua ajatellen. Ennätin siinä viikkailla puhtaat vaatteet telineeltä kaappeihin ja siirtää telineen joululevolle vaatehuoneeseen.

Kas, kaattiskuormankin sain laiteltua kuistille odottamaan etenemistä reitillään. Ukko hoiteli kauppareissuja, heivasi kuistille kertyneen kaattiskasan kaattikselle ja alkoi suunnitella hoplop-reissua tenavien kanssa.

Passelisti kellon viisaritkin osoitti aikaa jolloin soittelu ei ole enää syntiä eikä kenenkään aamu-unisemman elämän häiriköintiä. Soitin äitipuolelle ja vaihdoin vaatteet ja kas, ei kun menoksi kohti naapurikylää. Pikapyörähdys kukkakauppaan ja joululimpun lisukkeeksi vein ihanan sievän asetelman.

Kahvitellessa meni tunti joutuisaan ja kotiin ennätettyäni oli torppakin tyhjentynyt passelisti. Ei kun imurin varteen ja siivoilut käyntiin. Varsin kiitettävä tahti, etten sanoisi, ukko palaili penskojen kanssa passelisti sillä hetkellä kun olin ennättänyt paitsi imuroida myös syödä.

Ukko pesaisi lattiat, minä pyyhin pölyt ja tenavat asettui tuijottamaan netflixistä Yksin Kotona-leffaa. Minä kaivelin puolestani kuusen ja koristeet esiin vintistä ja siinä määrin haltioituneita tenavat oli leffan tuijottelusta että eivät ennättäneet edes koristeluavuksi.

joulu

Meillähän ei ole käytössä mitään teemoja kuusen suhteen mutta tänä vuonna tein poikkeuksen ja kuusi on koristeltu pelkällä kullalla ja hopealla. Prinsessa kun tyrmäsi punaisen samantien vaikka sitä olisin niiiiiin mielelläni kuuseen laitellut.

Iltapäivä sujuikin sitten riemuisasti kalkkunaohjetta kaivellessa, ukolla kun oli joku haju jostain ohjeesta jota oli töissä katsellut mutta ei kuolemakseenkaan muistanut mikä se oli. Ei se nyt tainnut ihan sama olla jonka löysin mutta siinä määrin samaa siinä oli että ukko tahtoi ehdottomasti ottaa ohjeen testin alle.

joulu2

Juu-u, oikein näette. Siduhan siellä ahterissa könöttää. Mausteet ukko loihti omasta päästään mutta sidu oli se ohjeen juttu jonka ukko tahtoi testata. Sidun, tai oluen, päällähän istutaan, siis jos ollaan kalkkuna tai kana ja ollaan uunissa tai grillissä tai no, jossain, mutta tässäpä sidu onkin lappeellaan. Katsotaan mitä tuleman pitää, nyt kalkkuna on uunissa ja ainakin parin tunnin paistamisen jälkeen tilanne on vielä varsin ok.

joulu1

Kalkkunan päädyttyä uuniin piipahti eksä hakemassa poikasen 19vee eikä aikaakaan kun ovella pyörähti ukon sisko ja anoppi. Ja ihan kesken askartelutuokioni! Tämä korttihan on nyt kuivumassa ja on, ikävä kyllä, oikeastaan ainoa lahjani tyttärelle.

Nyt tässä vain ollaan ja odotellaan kalkkunan kypsymistä, sen perään pitäisi sujauttaa vielä kinkkukin uuniin. Huomenna ei enää ohjelmaa olekaan oikeastaan yhtään, joulupuuron keittelynkin kielsivät tänä vuonna. Kummaa porukkaa.

Vaan jaa, josko tässä kotvaksi asettuisi lokoisasti nojatuoliin kutomaan. Loppuun vielä jotain ihan älyttömän tärkeää eli melkein perhepotretti, tytär ja rääpsä on selvästikin paenneet kuvaajaa…

tontut1

           OIKEIN HYVÄÄ, IHANAA ja RAUHALLISTA JOULUA KOKO TONTTULAN VÄELTÄ!

2 comments on “Aatonaattoa…

  1. Toivottavasti olet tähän mennessä ehtinyt jo sen loppusuoran päähän asti! No, tuolla sinun vauhdillasi olet varmasti. Toivottelen teille kaikille oikein mukavaa, levollista ja iloista Joulua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s