Kylmää kyytiä…

Tiedättekö sen tunteen, kun katselee kuinka jotain on ihan just kohtsilleen tapahtumassa? Vaikkapa pallo osumassa ikkunaan tai joku tipahtamassa veneestä tai jotain. Sen tunteen, kun ajattelee että apua ja ennätänkö väliin vaikka tietää että ei ennätä vaikka miten säntäisi.

Raidekatastrofiefektiksikin sitä voisi sanoa, sillä siihen sopisi hyvin joku youtube-video jossa juna jyskyttää täysiä eteenpäin vaikka edessä on este johon se ihan kohta törmää eikä kukaan, edes veturinkuljettaja, kykene tekemään asialle enää mitään.

Hieman samanlainen olo tässä tulee päivänä jos toisenakin kun uutisia sattuu seuraamaan. Se sotehan nyt saatii ”maaliin” (jumankekka että mua risoo nää termit) ja luvassa on ihan mielettömän upeaa valinnanvapautta sekä isoja säästöjä.

Pienen, vähä-älyisen ihmisen on vain hemmetin vaikea tajuta tätä yhtälöä. Yksityinen terveydenhoitopuolihan riehaantui päätöksestä täysin, pörssikurssit lähti huimaan nousukiitoon ja uusimpana hienoutena (toivottavasti kuulin väärin!) todettiin että jatkossa terveyskeskuksiakin voi perustaa yksityiset yhdistykset, järjestöt jne…

Yksityinen terveydenhoitopuoli taas. Minun on kovin vaikea uskoa siihen etteikö kyseiset palvelut kasvattaisi lompakoita omistajiensa taskuissa. Ja etteikö niitä omistajia olisi myös tuolla päättävillä palleilla istumassa ulkomaisten omistajien lisäksi. Eli osinkoja on taatusti luvassa, siis heille, omistajille.

Okei, voihan se olla että jokin osa tässä osoittautuu vielä hyväksikin muutokseksi, mutta vaikea minun on nähdä miten se Kainuun korpimummo tästä hyötyy. Tuskinpa muuttotappiokuntiin on kovin moni yksityinen avaamassa palveluitaan korpimummon valittavaksi, eiköhän se lähin hoitotaho ole siellä minne sellainen sattuu soten jälkeen jäämään.

En välttämättä ole vielä tutustunut riittävästi tähän hienouteen, joten ihan täysin perillä en ole miten asia tulee käytännössä toimimaan, mutta tottahan on että kun kansalainen saa päätösvallan siitä meneekö hän hoidettavaksi kunnalliselle puolelle jonottaen hoitoa viikkotolkulla, vai yksityiselle päästen kenties muutamassa päivässä hoidon piiriin, valitsee hän se yksityisen.

Sehän tässä lienee on paikallaan ottaa huomioon, että kun (lue jos) yksityisen hoidon piiriin pääsy mahdollistuu kaikille lompakon paksuuteen katsomatta on sanomattakin selvää että käyttäjämääräkin lisääntyy joten niitä aikoja ei välttämättä saakaan samaan tapaan kuin nyt.

Vai käykö sittenkin niin, että yksityisille ei ole edelleenkään mitään ryntäystä sillä omakustannehinta jääkin edelleen niin korkeaksi ettei siihen ole varaa kuin työssäkäyvillä keskituloisilla tai sitä paremmilla tuloluokilla? Tästä en ole ennättänyt vielä muuten kaivella mitään tietoa, pitänee tutkailla kun ennättää.

No, tämä sotesta, niin paljon faktatietoa ei vielä ole silmiini osunut että uskaltaisin sanoa varmuudella suuntaan tai toiseen onko tämä tosiaan se juttujen juttu jolla kansalaisen hoitoonpääsy helpottuu ja valtion kassaan saadaan säästöjä (skeptikko minussa epäilee että ei) joten spekulaatioiden puolella tässä vielä mennään.

Kovin epätodennäköiseltä tosin vaikuttaa kummankin osion toteutuminen mutta niin. Ehkä se sittenkin toimii. Tai sitten ei. Mene ja tiedä.

Tänä aamuna uuden junafiiliksen sain kun luin Kansan Uutisten artikkelin aikuiskoulutustuesta. Että leikkuriin sitten sekin. Samaisesta aiheesta oli Hesarissakin joten toivomaani propagandaa ja panettelua se ei ole vaan ihan totista totta.

Käytännössähän leikkaus tarkoittaa sitä, että se muutetaan lainaksi valtion taholta. Joopa joo. Minun kohdallani se olisi tarkoittanut vajaan yhdensäntonnin (9000,-) euron lainan ottamista ammattitutkinnon hankkimiseksi ja rehellisyyden nimissä, siihen minulla ei olisi ollut rahkeita sillä ei tällä palkalla moinen sijoitus olisi kannattanut millään.

Ja tämä siis minun kohdallani, mutta lyön vaikka pääni pantiksi että niitä jotka olisivat aikuiskoulutustuella halukkaita opiskelemaan tutkinnon ja työllistymään eivätkä siihen leikkausten jälkeen voi lähteä on olemassa muitakin kuin vain minä olisin ollut.

Aikamoista sanoisin. Jotenkin tuntuu, että tämän hallituksen touhu on vähän samaa kuin sen tyypin jonka oikea käsi ei oikein tiedä mitä vasen käsi tekee. Että aina aamuisin kannattaa miettiä kahteen kertaan kannattaako lukaista ensimmäistäkään uutisaihetta kun pääsääntöisesti jokainen niistä perustuu siihen että hups, otetaan nyt vähän tästäkin.

Elämme jokseenkin tuulisia aikoja.

2 comments on “Kylmää kyytiä…

  1. Mä olen niin samaa mieltä sun kanssasi! Säästöjä tällä ei tulla saamaan, tai sitten mä en ymmärrä lainkaan matematiikka. Jos yksityisen saa valita samalla hinnalla kuin julkisen niin kuka sen erotuksen maksaa? Valtio? Tämä porukka (vaikka itse se on sinne valittukin) ei nyt vaan näytä osaavan yhtään mitään. Ja mun äänestystulos on kyllä mennyt oppositioon joten voin huudella ihan mitä tahansa. Sehän jo päätettiin, että ei se Kainuun korpimummo tarvitse enää edes päivystävää sairaalaa. Lähin esim. Kajaaniin on Oulussa ja matkaa yli 200 km. Että ei ne siellä Hesassa oikein ymmärrä.

    • Jos olisin ikävämpi ihminen, niin toteaisin tämän hallituksen ajavan vain ja ainoastaan yhtä linjaa päätöksissään ja toimissaan; varakkaiden ja köyhien kahtiajaon tarkempaa jakoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s