Selvä peli

Kyllä se on tämä lenssu kun vetää virrat vähiin. Eilen illalla hiippasin petiin jo ysiltä ja niinpä niin, Under the Dome jäi ihan tyngäksi osaltani. Toisaalta, eipä tarvinnut herätyskellon inistä tänä aamuna kun sisäinen herätyskelloni herätti minut automaattisesti himpan ennen viittä. Ei hassumpaa.

Eilinen työpäivä oli varsin mukava. Ohjattava on tosiaan päässyt joulua edeltäneestä sekopäisyysmoodista eroon ja tällä hetkellä minulla on taas pääsääntöisesti ihan toimiva, hetkittäin jumpitteleva, lapsonen ohjattavanani. Edelleen tenavan kanssa tilanne on se, että ellei tällä ole ”omaa” ihmistä luokassa niin eipä hänen tulisi mitään tehtyä mutta oma ihminen saa ohjattua jo muitakin aika-ajoin.

Ei hassumpaa, sanoisin. Ja se lukutaito. Ok, on hetkiä jolloin lukeminen ei ota onnistuakseen johtuen pitkälti siitä ettei tenava keskity kunnolla tekstiin vaan koettaa arvailla kirjaimia jotka ei ole TÄYSIN porautunut häneen mieleensä. Kyllä hän ne kirjaimet osaa, ei siinä mitään, silloin kun keskittyy nimenomaan siihen lukemiseen mutta ihan aina se keskittyminen ei toimi.

Sitten kun toimii niin tämä lukee hienosti tekstiä ja ymmärtääkin vielä lukemaansa. Ei huono! Eikä nyt puhuta enää mistään sanan sieltä, toisen täältä lukemisesta vaan ihan kunnon aapisen kappaleiden lukemisesta, niiden samojen joita muutkin ekat jo lukee. Läksytkin on siis jo aivan samat kuin muilla, ja tunnilla tehtävä työmääräkin on saatu hilattua samaan.

Toki lapsen kuviot menee edelleen herkästi sekaisin. Milloin sekoittajana toimii kotoa tuotu vihko (sen olemassaolo pitää tarkastaa useita kertoja etenkin tuntien alussa) tai kotiavaimet jotka on pitänyt ottaa mukaan (reppuun, eikun pulpettiin, eikun taskuun) ja niin, eilen se ihan uusin sekoittaja. Uusi kännykkä.

Jos vertaan kieltojen ja määräysten tottelemista vaikka asteikolla 1-10 niin vuosi sitten, tai vaikka nyt joulukuussa kun tenava taantui ihan tosissaan, olemme nyt kenties seiskassa, ehkä jopa kasissa. Vuosi takaperin, tai vaikka tosiaan silloin joulukuussa, numero olisi ollut todnäk kolmonen. Mahdollisesti jopa kakkonen. Syksyllä, kun koulu alkoi ja tenava oli kuin koululaiset konsanaan monta aikaa oli numero ehkä kutonen.

Aikamoista kehitystä siis, etten sanoisi. Ja tokihan se uusi, siis ensimmäinen toimiva (!) ja uusi, kännykkä sekoitti. Kun välillä oli ihan PAKKO katsoa onhan se vielä repussa. Ja onhan siinä vielä latausta. Ja onko tullut puheluja. Ja ja ja… Siinä määrin se sekoitti ettei tenava päässyt ruokavälkälle koska hei, ei tenava mikään tyhmä ole.

Tenava oli ilmoittanut jo ruokailuun lähtiessä, ettei tahdo välkälle vaan kännykkää ihailemaan. No, sepä ei nyt käy sillä oikeasti, ruokatuntia tässä pukkaa muillekin joten tenavan ON mentävä ulos ihan kuten on sovittu sen yhden välkän verran päivittäin. Kuten sanoin, tenava ei todellakaan ole tyhmä. Ei tämä rähisemään alkanut, ehei, eikä kiukkuamaan, eikä edes kärttämään koska tietää senkin turhaksi.

Ratkaisipa moisen ongelman sitten sillä, että söi vauhdilla, meni vauhdilla pukemaan ennen ulkovalvontaan lähtevää omaa opea ja rymisti opea vastaan rappusissa ilman ulkohousuja, hanskoja ja pipoa, pelkällä toppatakilla. Ei hänen kylmä tule. Ope oli eri mieltä ja koska ei ollut kuullut aiemmin tätä meidän keskusteluamme välitunnin vieton suhteen oli todennut tenavalle, että jos et pue enemmän päällesi niin ulos ei ole asiaa.

Tadaa, ongelma ratkaistu! Näin uskoisin tenavan ajatelleen tuossa tilanteessa. Onneksi satuin kuulemaan tämän keskustelun rappujen alemmalle tasolle opehuoneelle mennessäni ja totesinkin mielessäni että jaha. Ehkäpä syönkin sitten evääni, banaanin ja jogurtin, luokassa sillä open on tosiaan päästävä sinne ulkovalvontaan.

Kuten arvata saattaa, niin siellähän tuo tenava istui kännykkäänsä räpeltämässä kun luokkaan hiippasin. Kuten arvata saattaa, niin toruinhan minä tenavaa. Ja kuten arvata saattaa, kirjailin tämän reissuvihkoon äidille pienen pätkän kännykkäepisodistakin vaikka tenava lupasikin suunnilleen kuun ja taivaan jos vain en siitä kirjoita mitään.

Hetken keskusteltuamme asiasta päädyimme sopimukseen jonka mukaan tenava saa vielä yhden päivän kokeilla onnistuuko kännykän mukana kuskaaminen niin, että se tosiaan PYSYY koko päivän siellä repussa ilman kesken hommien tutkailua. Jos ei niin jatkossa kännykkä menee heti aamusta open huostaan tuntien ajaksi tai vaihtoehtoisesti jää kotiin.

Tähän ratkaisuun tenavakin oli hyvin tyytyväinen ja aikookin tänään osoittaa minulle kuinka pystyy varsin hyvin olemaan ilman sitä kännykän räpeltämistä. Hmmm… Nähtäväksi jää. No, ainakin nyt on tehty nollalinja selväksi eli kävi niin tai näin, niin moista vaivaa kännykästä ei enää tule päivisin olemaan.

IPssä hommat sujui varsin mukavasti ja kotimatkalla kaappasin speden matkaan tarhalta. Ei hassumpaa, sano. Kotona touhasin pikaisesti sapuskat tenaville, ukko oli onneksi kuorinut perunamuusipotut valmiiksi kattilaan, ja siivoilin ruokailun jäljet. Siinä sivussa kirjoittelin kauppalistaa viikonloppua ajatellen. Sydämen asialla, kotva sukkapuikkoja ja sen jälkeen otin ja pakkasin jo valmiiksi pyyhkeet, petivaatteet ja sekä minun että speden vaatteet.

Ukko hoiteli erinäisen määrän kauppa-asioita ja tänään pyöräytän hyydykekakun ja kenties mokkapaloja maanantaita ajatellen. Ne kun saa kumpaisetkin nakottua pakkaseen. Työmaalla ei ole sen kummempaa ohjelmaa tiedossa, normipäivä siis, huomenna onkin sitten uintivuoro tenavilla. Nekin on mennyt varsin hyvin tenavan kanssa ja se on kiva se.

Kohtsilleen pitäisi alkaa tuunata itseään työkuntoon, todnäk yritän ennättää iltasella pestä koneellisen pyykkiäkin mutta nähtäväksi jää ennätänkö. Ei hassumpaa siis. Ja nyt, se on moro ja have fun!

2 comments on “Selvä peli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s