Höröplöö!

Se on taas yksi työviikko saatettu päätökseen ja odotellaan seuraavaa. Laskurit toimii, jäljellä on kolme (!) työviikkoa joista yksi on vajaa, jes! Jotenkin sen huomaa lapsista, että loma tulee tarpeeseen, voi sitä väsymyksen määrää joka porukan alkaa vallata. Toki sen taitaa huomata jo meistä aikuisistakin, työmotivaatio tuntuu olevan yhdellä jos toisella lähellä nollapistettä.

Kuten viime vuonnakin niin samalla kaavalla mennään nytkin: lähestyvä joulu kaikkine siihen liittyvine lisukkeineen saa ohjattavan päivä päivältä levottomammaksi. Aivan yhtä levotonta touhu ei sentään ole kuin viime vuonna, tuolloinhan iso pyörä liirasi niin lujaa kiinni että suurin osa ajasta vietettiin ihan omissa oloissa kahteen pekkaan tenavan leikkiessä pienessä tilassa vuoroin palosireeniä (juu, sitä jokaviikkoista koesoittoa on niiiiiin kiva matkia pienessä tilassa jossa kaiku on mieletön) ja vuoroin peruuttavaa kaivinkonetta.

Eilen saimme oltua juuri ja juuri koko päivän omassa luokassa vaikka myönnettäköön, että itse olin jokseenkin epäileväinen moisen onnistumisen suhteen heti tokan tunnin alettua, tuossa kohtaa kun mopo lähti keulimaan ja se keuliminen vain koveni ja koveni mitä pidemmälle päivää päästiin.

Siinä kohtaa kun tenava loikkii pulpetteja pitkin, hyppii tuoleille ja ”skeittaa” paperiarkeilla pitkin luokan lattiaa tietää itsekin, että se luokastapoistumisraja on lähellä. Pienenä ihmeenä pidän sitä, että sain kuin sainkin kohtaukset puhallettua poikki aina muutaman minuutin jälkeen ja tenavan hetkeksi takaisin istumismoodiin ja asettumaan aloilleen, vaikkakaan rauhallinen tuo ei ollut silloinkaan.

Valitettava tosiasia on sekin, että mitä lähemmäksi joulua pääsemme niin sitä kovemmaksi tahti näissä riekkumisissa kiihtyy joten todnäk ensiviikolla olemme siellä eriytystilassa tunnin jos toisenkin ihan jo siksikin, että muu luokkaa saa työrauhan. Surullistahan tämä on, ei sille mitään voi, mutta on tässä kuulkaa riemullakin sijansa.

Se riekkuminen kun todellakin on paljon lievempää ja lyhytkestoisempaa kuin viime vuonna! Ja tadaa, vaikka se riekkuminen onkin nyt vallannut alaa niin jes, lukuportti ON pysynyt auki ja tenava istuu ja tavaa milloin mitäkin sanaa, lausetta tai akkarin sivuja rauhallisina hetkinään.

Jotenkin tästä tuli mieleen havainnointini luokasta noin yleensä. Tenavan riekkumisista huolimatta luokassamme on miljoona kertaa parempi henki kuin viime vuonna. Ope on ihan ihmeissään siitä, miten hienosti koko tämä porukkamme osaa olla, kuinka hienosti he ovat oppineet lukemisen, kirjoittamisen ja vaikka mitä. Siis oikeasti. Meillä lukee nyt JOKAINEN oppilas ja tämä lukeminen aukesi pikkuekoille jo ennen syyslomaa. Käsittämätöntä!

Pienluokan ehdottomasti paras puoli on se, että kun luokan aikuisilla on hyvä yhteishenki ja fiilis päällä niin koko luokasta hitsautuu aivan mielettömän hyvin toimiva yksikkö. Kaksi pikkuekaa siirtyy päivän päätteeksi IPhen ja minun pieniänihän he siellä(kin) ovat, aivan erityisesti se toinen joka ei luokassa vahingossakaan viittoile ketään muuta avukseen kuin minut.

Niin paitsi silloin kun hän hokee kaikille, myös minulle, ”minä itse teen, minä itse teen, minä osaan kyllä” -tuolloin ei paljon auta vaikka yrittäisi auttaa lasta, jossain kohtaa tehtävää tämä sitten huomaa että jaa, ei tämä menekään näin ja sen jälkeen alkaa se viittilöinti ”tuu auttaan mua”. Ihana ipana!

Eilen kurvailin työpäivän jälkeen vielä postiin ja kaupoille. Siinä välissä olin toki hakenut speden tarhasta ja nakannut tämän isoveikan seuraksi kotiin. Spede oli muuten komea näky noutaessa; toinen puoli otsasta oli kirkuvanpunainen, ympärillä oli himppasen sinertävää sävyä ja kohollakin tuo oli roimanlaisesti. Jäämäki oli voittanut, kuulemma, mutta vasta toisella kaadolla…

Kaupoille kurvailulla oli muuten ihan hyvä syykin; kotiinhan en sen kummemmin kaivannut enää mitään joulusysteemeitä, aika hyvällä mallillahan nämä alkaa olla. Se syy oli leffailta jota olin suunnitellut jo aiemmin viettäväni etenkin prinsessa seuranani. Poppareita, limua, sipsejä, dippiä. Nam!

Viime aikoina yhtenä keskutelunaiheena prinsessan kanssa kun on ollut John F.Kennedy (minkä lie dokkarin prinsessa osunut näkemään) ja jo aiemmin tallensin leffan kyseisestä pressasta joten otimmepa sen sitten katselun alle. Leffaillan alkua varjosti havaintoni olkkarin pöydän suhteen; jumankekka mitkä kahvitahrat joululiinan yhteen reunaan oli ilmestynytkään!

Se oli siis pakko pyykkäillä ensin, niin ja manata poikasta 17v, sillä kukaan muu ei ole kahvia pöydän ääressä juonut sillä aikavälillä jolla tahrat on ilmestyneet. No, liinan pestyäni asetuin katsomoon ja osa elokuvasta meni prinsessan kanssa keskustellen elokuvan tapahtumista.

Leffan tuijotettuamme totesin kellon ehtineen jo liki kasiin ja nakoin speden iltapalan jälkeen nukkumaan. Ilmanko heräsimme tänä aamuna jo viideltä, jee, ja nyt odottelemme täällä viisareiden etenevän sellaiseen aikaan jolloin voisi jo kaivella esiin piparkakkutaikinat.

Piparkakkuleivontoihin osallistuukin sitten koko pesue, tai jaa, saattaa olla että poikanen 17vee ei moiseen intoudu, mutta onhan tässä sittenkin riittämiin käsiä. Sitä ennen ajattelin heitellä puhtaita vaatteita kaappeihin ja käynnistellä pyykkikonetta, himppasen ehkä vielä laitella paikkoja sieltä ja täältä ja eiköhän se ole sitten tämän aamun osalta siinä.

Nyt holasen tuon lopun kahvin kupposesta ja pyörähdän pihalla eli se on moro ja mahdottoman mukavaa menoa muillekin!

2 comments on “Höröplöö!

  1. Aikamoinen tapaus on tuo ohjattavasi, mutta tosi kiva on lukea, että johdonmukainen työ hänen kanssaan tuottaa tuloksia. Ihan uusia ulottuvuuksia avaa lapsellekin opittu lukutaito. Hieno juttu! Ja siinä olen aivan samaa mieltä, että aikuisten hyvä yhteishenki vaikuttaa koko luokkaan. Toivottelen teille voimia jatkaa samaan tapaan! Iloista 1. adventtia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s